Tagi: łysienie, utrata włosów, lek WAY-316606, włos, mieszek włosowy, porost włosów, białko SFRP1
Skutki uboczne kojarzą się nam przede wszystkim z tzw. działaniami niepożądanymi produktów leczniczych, czyli „niekorzystnymi i niezamierzonymi działaniami tych produktów, występującymi po zastosowaniu jakiejkolwiek dawki tych produktów”. Niesłusznie. Skutki uboczne oznaczają niezamierzone działania, ale niekoniecznie niekorzystne. Najlepszym przykładem jest tzw. niebieska tabletka (Viagra), której pierwotnym wskazaniem było leczenie nadciśnienia tętniczego oraz dusznicy bolesnej. Okazało się jednak, że lek wykazuje inne korzystne i pożądane skutki uboczne, tj. erekcję prącia u mężczyzn. Producenci nie zwlekali z opatentowaniem leku pod innym wskazaniem. Podobnych sytuacji historia zna więcej! Najnowsze badania brytyjskich naukowców wskazują na korzystny efekt uboczny leku stosowanego dotychczas w leczeniu osteoporozy. Co to za lek? Jakie nowe właściwości leku odkryto? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!
Autor
Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).
Kategorie: Farmacja
Tagi: dieta, jaja, składniki odżywcze, choroby sercowo-naczyniowe, cholesterol
Jajko sadzone, jajko na twardo, jajecznica, omlet, ciasta, kremy, lody, likiery, kotlety… Jaja królują na polskich stołach (nie tylko w okresie wielkanocnym!) pod przeróżnymi postaciami jako danie indywidualne lub dodatek do innych dań. Jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia brzmi: „Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych oraz jaja”. Okazuje się jednak, że pomiędzy dietetykami nie ma jednomyślności co do ilości oraz częstości spożycia jaj. Wydaje się, że australijscy naukowcy w końcu rozwiali dotychczasowe wątpliwości powstałe wokół jaj. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!
Autor
Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).
Tagi: witamina C, kwas askorbinowy, odporność, przeciwutleniacze, witaminy
Od lat stosowana jest zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Kojarzona głównie z podnoszeniem odporności organizmu jest jedną z najlepiej przebadanych i uznanych witamin. Witamina C, nazywana inaczej kwasem askorbinowym, posiada cały szereg leczniczych właściwości, a jej niedobór może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
Kategorie: Farmacja
Tagi: jelita, flora bakteryjna jelit, mikrobiom, neurony, tasiemiec, kiszona kapusta, kiszone ogórki
Flora bakteryjna jelit to ekosystem przypominający różnorodnością las deszczowy. Żyją w niej zbawienne dla nas bakterie, które ewoluowały razem z człowiekiem. Problem w tym, że nasi „starzy przyjaciele” są zagrożeni wyginięciem. Jak temu zapobiec? Między innymi, sięgając po sprawdzone polskie przepisy – na kiszoną kapustę i kiszone ogórki.
Autor
Dziennikarka z kilkunastoletnim doświadczeniem. Publikowała m.in. w „Wysokich Obcasach”, „Dzienniku Gazecie Prawnej”, „Polityce”, „Przekroju”, „Exklusivie”, „Machinie”, Onecie.
Tagi: Servier Polska, farmacja, gospodarka, przemysł, laboratorium, leki
Firma Servier otworzyła w Warszawie nowoczesne laboratorium farmaceutyczne, będące częścią istniejącego już Zakładu Produkcyjnego Firmy Servier na Białołęce. Zakład jest obecnie piątą co do wielkości fabryką grupy. Jak się okazuje, Polska to dla branży farmacji kraj atrakcyjny nie tylko pod kątem położenia geograficznego, ale też wysoce wykwalifikowanej kadry. Co istotne, nowopowstałe laboratorium kontroli jakości leków będzie świadczyć usługi również na rzecz firm zza granicy.