Kontrowersje wokół soli

2018-08-24

Tagi: sól, chlorek sodu, sód, choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby nerek, nowotwór żołądka, zalecane dzienne spożycie, dieta

Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!

Sól, czyli chlorek sodu (NaCl) jest podstawowym źródłem sodu w diecie. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie sodu w naszej diecie nie powinno przekraczać 2 g, co odpowiada 5 g soli, czyli jednej płaskiej łyżeczce do herbaty. Szacuje się, że przeciętne spożycie soli na świecie wynosi 9-12 g na osobę dziennie, czyli jest ok. 2-krotnie wyższe od obowiązujących zaleceń WHO. Sód odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu objętości płynów pozakomórkowych i skurczów mięśni, utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, przewodzeniu impulsów nerwowych oraz transporcie składników odżywczych do komórek organizmu.

Jakie jest ryzyko związane z nadmiernym spożyciem sodu?



Nadmiar sodu w diecie może prowadzić do zatrzymania wody w organizmie, co z kolei przyczynia się do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi i rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nerek oraz nowotworu żołądka. Według szacunków ograniczenie spożycia soli do zalecanej przez WHO ilości pozwoliłoby uniknąć ok. 2,5 mln zgonów rocznie! Międzynarodowy zespół naukowców przedstawia zupełnie inny pogląd na temat bezpiecznej ilości sodu w diecie.

Jaki?



Wyniki badania opublikowano w prestiżowym czasopiśmie The Lancet. Międzynarodowy zespół naukowców pod kierownictwem Prof. Andrew Mente z Hamilton Health Sciences i McMaster University (Ontario, Kanada) udowadnia, że spożycie sodu jest szkodliwe dla zdrowia wyłącznie gdy dzienne spożycie przekracza 5 g dziennie, co odpowiada 2,5 łyżeczkom soli. Badacze podkreślają, że taką ilość sodu w diecie spożywa mniej niż 5% osób żyjących w krajach rozwiniętych, np. w Chinach. Jednocześnie naukowcy wskazują, że nawet ta grupa osób może niwelować szkodliwe działanie sodu na zdrowie poprzez spożycie produktów bogatych w potas, w tym m.in. owoców oraz warzyw. W większości krajów stwierdzono spożycie sodu w ilości 3-5 g dziennie, co odpowiada 1,5-2,5 łyżeczkom soli. W badaniu nie stwierdzono, aby takie spożycie sodu w diecie wiązało się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, naukowcy wskazują, że nie należy ograniczać spożycia sodu w diecie, gdyż jej niedobór może być szkodliwy dla zdrowia! Niskie spożycie sodu może prowadzić do podwyższenia poziomu niektórych hormonów, co z kolei może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz zgonu. Badaniem objęto grupę ponad 95 000 osób w wieku 35-70 lat z 18 krajów. Uczestników badania obserwowano średnio przez 8 lat.

„Wyniki naszego badania sugerują, że umiarkowane spożycie sodu może odgrywać ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Zbyt wysokie lub zbyt niskie spożycie sodu może być szkodliwe dla zdrowia” – powiedział Prof. Andrew Mente.

Wyniki badania są kontrowersyjne. Tym samym, należy stosować się do obowiązujących zaleceń WHO. Zachowajmy umiar! Nie przekraczajmy 5 g soli dziennie. Pamiętajmy, że sól znajduje się również w gotowych produktach spożywczych, np. wędlinach, serach i pieczywie oraz produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Ilość soli w diecie możemy ograniczyć poprzez m.in. zastąpienie soli świeżymi lub suszonymi ziołami, jedzenie świeżych, nie przetworzonych produktów oraz czytanie ulotek i wybieranie produktów o niższej zawartości soli.



Ciekawostka

Czy wiecie ile wynosi dzienne spożycie soli w Polsce? Z dostępnych danych wynika, że przeciętny Polak spożywa ok. 12–15 g soli dziennie, czyli nawet 3-krotnie więcej niż maksymalna ilość zalecana przez WHO. Głównym źródłem sodu w naszej diecie jest sól kuchenna (45–60%), produkty przetworzone przemysłowo (30–45%) oraz produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (10%).



Źródło:



• https://fhs.mcmaster.ca/main/news/news_2018/pass_the_salt.html

• http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

• https://dieta.mp.pl/aktualnosci/162330,uwazaj-na-sol

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2018-08-24

Kategorie:

Tagi: dieta, błonnik, zdrowie, choroby przewlekłe, zgon

Płatki zbożowe, otręby, pieczywo razowe, kasza, soczewica, fasola, brokuły, ziemniaki, marchewki, orzechy… Oto jedynie wybrane produkty żywnościowe zawierające błonnik. Specjaliści ds. żywienia od lat podkreślają, że spożycie dużej ilości błonnika wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Wyniki nowego badania sugerują, że odpowiednio wysokie spożycie błonnika w diecie może uchronić nas przed wieloma poważnymi chorobami przewlekłymi i zmniejsza ryzyko zgonu. Ile wynosi zalecane dzienne spożycie błonnika w diecie? Przed jakimi chorobami uchroni nas dieta bogata w błonnik? Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-08-24

Kategorie:

Tagi: Jurek Owsiak, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, WOŚP, #MuremZaOwsiakiem, #MuremZaJurkiem

Jurek Owsiak to człowiek symbol. Od 27 lat nieprzerwanie niesie dobro i pomoc potrzebującym. Od 27 lat łączy Polaków. Od 27 lat sprawia, że stajemy się lepszymi ludźmi. Niestety od wielu lat Jurek Owsiak jest ofiarą przemocy i nienawiści. Od lat pod jego adresem padają niesłuszne oskarżenia. Pomimo krytyki i niejednokrotnie gróźb Jurek Owsiak trwał nieprzerwanie na straży wyjątkowej idei WOŚP. Trwał do dnia 14 stycznia… Śmiertelny atak nożownika na Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza podczas 27. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy sprawił, że wielki dyrygent schodzi ze sceny… W dniu 14.01.2019 r. Jurek Owsiak zrezygnował z pełnienia funkcji Prezesa Zarządu Fundacji WOŚP. Z całej Polski płyną słowa wsparcia dla Jurka Owsiaka, jak i również prośby o zmianę decyzji. Okażmy wsparcie dla Jurka Owsiaka przyłączając się do akcji #MuremZaOwsiakiem i #MuremZaJurkiem!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-08-24

Kategorie:

Tagi: Prezydent Paweł Adamowicz, Gdańsk, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, WOŚP, atak, nożownik, Stefan W.

Są wydarzenia, które sprawiają, że brakuje słów, aby opisać co czujemy… Doświadczamy tego w ostatnich dniach. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, czas radości, dobroci i życzliwości, przerodził się w czas bólu, smutku i rozpaczy… W trakcie 27. finału WOŚP doszło do ataku nożownika na Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Prezydent Gdańska doznał poważnych i rozległych urazów. Po kilkunastogodzinnej walce o życie Prezydent zmarł… Pogrzeb śp. Prezydenta odbędzie się w sobotę. Gdańsk, cała Polska, Europa i świat łączą się w bólu z rodziną i najbliższymi tragicznie zmarłego Prezydenta. Z całego świata spływają słowa wsparcia. Oddajmy hołd tragicznie zmarłemu Prezydentowi. Bądźmy przy Nim modlitwą i wspomnieniem…

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Płatki zbożowe, otręby, pieczywo razowe, kasza, soczewica, fasola, brokuły, ziemniaki, marchewki, orzechy… Oto jedynie wybrane produkty żywnościowe zawierające błonnik. Specjaliści ds. żywienia od lat podkreślają, że spożycie dużej ilości błonnika wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Wyniki nowego badania sugerują, że odpowiednio wysokie spożycie błonnika w diecie może uchronić nas przed wieloma poważnymi chorobami przewlekłymi i zmniejsza ryzyko zgonu. Ile wynosi zalecane dzienne spożycie błonnika w diecie? Przed jakimi chorobami uchroni nas dieta bogata w błonnik? Zapraszamy do lektury!
Jurek Owsiak to człowiek symbol. Od 27 lat nieprzerwanie niesie dobro i pomoc potrzebującym. Od 27 lat łączy Polaków. Od 27 lat sprawia, że stajemy się lepszymi ludźmi. Niestety od wielu lat Jurek Owsiak jest ofiarą przemocy i nienawiści. Od lat pod jego adresem padają niesłuszne oskarżenia. Pomimo krytyki i niejednokrotnie gróźb Jurek Owsiak trwał nieprzerwanie na straży wyjątkowej idei WOŚP. Trwał do dnia 14 stycznia… Śmiertelny atak nożownika na Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza podczas 27. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy sprawił, że wielki dyrygent schodzi ze sceny… W dniu 14.01.2019 r. Jurek Owsiak zrezygnował z pełnienia funkcji Prezesa Zarządu Fundacji WOŚP. Z całej Polski płyną słowa wsparcia dla Jurka Owsiaka, jak i również prośby o zmianę decyzji. Okażmy wsparcie dla Jurka Owsiaka przyłączając się do akcji #MuremZaOwsiakiem i #MuremZaJurkiem!
Są wydarzenia, które sprawiają, że brakuje słów, aby opisać co czujemy… Doświadczamy tego w ostatnich dniach. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, czas radości, dobroci i życzliwości, przerodził się w czas bólu, smutku i rozpaczy… W trakcie 27. finału WOŚP doszło do ataku nożownika na Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Prezydent Gdańska doznał poważnych i rozległych urazów. Po kilkunastogodzinnej walce o życie Prezydent zmarł… Pogrzeb śp. Prezydenta odbędzie się w sobotę. Gdańsk, cała Polska, Europa i świat łączą się w bólu z rodziną i najbliższymi tragicznie zmarłego Prezydenta. Z całego świata spływają słowa wsparcia. Oddajmy hołd tragicznie zmarłemu Prezydentowi. Bądźmy przy Nim modlitwą i wspomnieniem…

Zapytaj

Porady

Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.
Jajko sadzone, jajko na twardo, jajecznica, omlet, ciasta, kremy, lody, likiery, kotlety… Jaja królują na polskich stołach (nie tylko w okresie wielkanocnym!) pod przeróżnymi postaciami jako danie indywidualne lub dodatek do innych dań. Jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia brzmi: „Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych oraz jaja”. Okazuje się jednak, że pomiędzy dietetykami nie ma jednomyślności co do ilości oraz częstości spożycia jaj. Wydaje się, że australijscy naukowcy w końcu rozwiali dotychczasowe wątpliwości powstałe wokół jaj. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Najnowsze opinie o lekarzach

Hanna Wilk-Manowiec

Kardiolog, Internista


3/5
Attentive et Professionnelle, est à l'écoute de ses patients. Uważny i profesjonalny, słucha swoich pacjentów.
de Gerlache Michel

Wojciech Świątnicki

Neurochirurg


5/5
26.07.2018r.trafiłam na oddział neurochirurgi w Zgierzu z tętniakiem mózgu .Doktor Świątnicki przyjął mnie bardzo serdecznie i wszystko wytłumaczył co będzie robione .Bardzo profesjonalna opieka.Lekarz młody..., przystojny i z pasją,zawsze pomocny,serdeczny i przemiły .Wszystko dokładnie wytłumaczy i zawsze znajdzie czas dla pacjenta .Bardzo dziękuję Doktorze za wszystko co Pan zrobił dla mnie. Życzę samych sukcesów zawodowych,naukowych i prywatnych oraz dużo zdrowia. Wdzięczna pacjentka Aleksandra L. więcejmniej
Aleksandra Ligmann

Agnieszka Mencel

Specjalista medycyny rodzinnej


5/5
Pani Doktor Anioł! Jako jedyna zdecydowała o wyslaniu do szpitala mojego ciezko chorego taty, podczas gdy inni "specjalisci" rozkladali ręce i zatopieni w licznych procedurach zapomnieli o człowieku. Dziekuję za o...kazanie człowieczeństwa w tak trudnych dla nas chwilach!więcejmniej
Katarzyna Lenart

Opinie o placówkach



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa



5/5

DeClinic

Bliskie ludziom miejsce. Młodzi lekarze różnorodnych specjalizacji. Leczę tu zęby i jestem zadowolony.
Kamil
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.