Kontrowersje wokół soli

2018-08-24

Tagi: sól, chlorek sodu, sód, choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby nerek, nowotwór żołądka, zalecane dzienne spożycie, dieta

Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!

Sól, czyli chlorek sodu (NaCl) jest podstawowym źródłem sodu w diecie. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie sodu w naszej diecie nie powinno przekraczać 2 g, co odpowiada 5 g soli, czyli jednej płaskiej łyżeczce do herbaty. Szacuje się, że przeciętne spożycie soli na świecie wynosi 9-12 g na osobę dziennie, czyli jest ok. 2-krotnie wyższe od obowiązujących zaleceń WHO. Sód odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu objętości płynów pozakomórkowych i skurczów mięśni, utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, przewodzeniu impulsów nerwowych oraz transporcie składników odżywczych do komórek organizmu.

Jakie jest ryzyko związane z nadmiernym spożyciem sodu?



Nadmiar sodu w diecie może prowadzić do zatrzymania wody w organizmie, co z kolei przyczynia się do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi i rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nerek oraz nowotworu żołądka. Według szacunków ograniczenie spożycia soli do zalecanej przez WHO ilości pozwoliłoby uniknąć ok. 2,5 mln zgonów rocznie! Międzynarodowy zespół naukowców przedstawia zupełnie inny pogląd na temat bezpiecznej ilości sodu w diecie.

Jaki?



Wyniki badania opublikowano w prestiżowym czasopiśmie The Lancet. Międzynarodowy zespół naukowców pod kierownictwem Prof. Andrew Mente z Hamilton Health Sciences i McMaster University (Ontario, Kanada) udowadnia, że spożycie sodu jest szkodliwe dla zdrowia wyłącznie gdy dzienne spożycie przekracza 5 g dziennie, co odpowiada 2,5 łyżeczkom soli. Badacze podkreślają, że taką ilość sodu w diecie spożywa mniej niż 5% osób żyjących w krajach rozwiniętych, np. w Chinach. Jednocześnie naukowcy wskazują, że nawet ta grupa osób może niwelować szkodliwe działanie sodu na zdrowie poprzez spożycie produktów bogatych w potas, w tym m.in. owoców oraz warzyw. W większości krajów stwierdzono spożycie sodu w ilości 3-5 g dziennie, co odpowiada 1,5-2,5 łyżeczkom soli. W badaniu nie stwierdzono, aby takie spożycie sodu w diecie wiązało się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, naukowcy wskazują, że nie należy ograniczać spożycia sodu w diecie, gdyż jej niedobór może być szkodliwy dla zdrowia! Niskie spożycie sodu może prowadzić do podwyższenia poziomu niektórych hormonów, co z kolei może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz zgonu. Badaniem objęto grupę ponad 95 000 osób w wieku 35-70 lat z 18 krajów. Uczestników badania obserwowano średnio przez 8 lat.

„Wyniki naszego badania sugerują, że umiarkowane spożycie sodu może odgrywać ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Zbyt wysokie lub zbyt niskie spożycie sodu może być szkodliwe dla zdrowia” – powiedział Prof. Andrew Mente.

Wyniki badania są kontrowersyjne. Tym samym, należy stosować się do obowiązujących zaleceń WHO. Zachowajmy umiar! Nie przekraczajmy 5 g soli dziennie. Pamiętajmy, że sól znajduje się również w gotowych produktach spożywczych, np. wędlinach, serach i pieczywie oraz produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Ilość soli w diecie możemy ograniczyć poprzez m.in. zastąpienie soli świeżymi lub suszonymi ziołami, jedzenie świeżych, nie przetworzonych produktów oraz czytanie ulotek i wybieranie produktów o niższej zawartości soli.



Ciekawostka

Czy wiecie ile wynosi dzienne spożycie soli w Polsce? Z dostępnych danych wynika, że przeciętny Polak spożywa ok. 12–15 g soli dziennie, czyli nawet 3-krotnie więcej niż maksymalna ilość zalecana przez WHO. Głównym źródłem sodu w naszej diecie jest sól kuchenna (45–60%), produkty przetworzone przemysłowo (30–45%) oraz produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (10%).



Źródło:



• https://fhs.mcmaster.ca/main/news/news_2018/pass_the_salt.html

• http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

• https://dieta.mp.pl/aktualnosci/162330,uwazaj-na-sol

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2018-08-24

Kategorie:

Tagi: depresja, Centrum Badania Opinii Społecznej, CBOS

Czy chorował(a) Pan(i) kiedykolwiek na depresję? Ile razy zdarzyło się Panu(i) chorować na depresję? Czy Pana(i) bliscy wiedzieli o Pana(i) depresji? Czy kiedykolwiek konsultował(a) się Pan(i) w sprawie depresji z lekarzem, psychologiem, psychoterapeutą lub innym specjalistą? Czy zaliczył(a)by Pan(i) depresję do chorób, które zazwyczaj ukrywa się przed ludźmi jako wstydliwe czy też nie? Oto jedynie wybrane pytania na które odpowiadali respondenci w ramach sondażu przeprowadzonego przez Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS). Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-08-24

Kategorie:

Tagi: szczepienia ochronne, niepożądane odczyny poszczepienne, ustawa, projekt obywatelski, STOP NOP, Sejm Rzeczypospolitej Polskiej

W ostatnich tygodniach słowo ‘szczepienie’ było odmienianie przez wszystkie przypadki. Wszystko za sprawą kontrowersyjnego obywatelskiego projektu ustawy zgłoszonego przez Stowarzyszenie "STOP NOP” zakładającego m.in. zniesienie obowiązku szczepień ochronnych, jak i również z powodu wystąpienia ognisk odry w kilku województwach w Polsce. W tym tygodniu ww. projekt ustawy ponownie trafił do głosowania w Sejmie. Tym razem przemówił zdrowy rozsądek! Posłowie byli zgodni! Szczepienia ochronne powinny pozostać obowiązkowe! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-08-24

Kategorie:

Tagi: nowotwór złośliwy, rak prostaty, rak gruczołu krokowego, rak stercza, test z przesączu z jamy ustnej, warianty genetyczne, diagnostyka

Wyniki sondażu przeprowadzonego przez Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS) wskazują, że w opinii Polaków odpowiednie odżywanie jest czynnikiem, który w największym stopniu wpływa na poprawę naszego stanu zdrowia (48%). Jaki jest nasz stosunek do badań profilaktycznych? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Czy chorował(a) Pan(i) kiedykolwiek na depresję? Ile razy zdarzyło się Panu(i) chorować na depresję? Czy Pana(i) bliscy wiedzieli o Pana(i) depresji? Czy kiedykolwiek konsultował(a) się Pan(i) w sprawie depresji z lekarzem, psychologiem, psychoterapeutą lub innym specjalistą? Czy zaliczył(a)by Pan(i) depresję do chorób, które zazwyczaj ukrywa się przed ludźmi jako wstydliwe czy też nie? Oto jedynie wybrane pytania na które odpowiadali respondenci w ramach sondażu przeprowadzonego przez Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS). Zapraszamy do lektury!
W ostatnich tygodniach słowo ‘szczepienie’ było odmienianie przez wszystkie przypadki. Wszystko za sprawą kontrowersyjnego obywatelskiego projektu ustawy zgłoszonego przez Stowarzyszenie "STOP NOP” zakładającego m.in. zniesienie obowiązku szczepień ochronnych, jak i również z powodu wystąpienia ognisk odry w kilku województwach w Polsce. W tym tygodniu ww. projekt ustawy ponownie trafił do głosowania w Sejmie. Tym razem przemówił zdrowy rozsądek! Posłowie byli zgodni! Szczepienia ochronne powinny pozostać obowiązkowe! Zapraszamy do lektury!
Wyniki sondażu przeprowadzonego przez Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS) wskazują, że w opinii Polaków odpowiednie odżywanie jest czynnikiem, który w największym stopniu wpływa na poprawę naszego stanu zdrowia (48%). Jaki jest nasz stosunek do badań profilaktycznych? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Zapytaj

Porady

Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.
Jajko sadzone, jajko na twardo, jajecznica, omlet, ciasta, kremy, lody, likiery, kotlety… Jaja królują na polskich stołach (nie tylko w okresie wielkanocnym!) pod przeróżnymi postaciami jako danie indywidualne lub dodatek do innych dań. Jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia brzmi: „Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych oraz jaja”. Okazuje się jednak, że pomiędzy dietetykami nie ma jednomyślności co do ilości oraz częstości spożycia jaj. Wydaje się, że australijscy naukowcy w końcu rozwiali dotychczasowe wątpliwości powstałe wokół jaj. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Najnowsze opinie o lekarzach

Adrian Kotas

Neurochirurg


5/5
Nawet gdybym znała wszystkie języki świata, to słów zapewne by brakło na wyrażenie wdzięczności doktorowi Adrianowi Kotasowi za pomoc i przywrócenie mojego kręgosłupa do pionu. Jest niezwykłym lekarzem, p...rofesjonalistą, ciepłym i życzliwym człowiekiem. Panie Doktorze, wielkie dzięki za wszystko. Jest Pan ANIOŁEM. Jolanta Zubko-Buk więcejmniej
Jolanta Zubko-Buk

Aneta Stefaniak

Ginekolog, Położnik


5/5
Najlepszy lekarz na Świecie !! Profesjonalna , ciepla , poprostu kochana . Mam 50 lat i mialam do czynienia z wieloma lekarzami , ale takiego lekarza ktory tak zajmuje die pacjentem , w życiu nie mialam . Bardzo poleca...m . Niesamowily człowiek . więcejmniej
Janina Horbacz

Monika Spik

Psychiatra


1/5
Pierwsze co się rzuca w oczy to, że lekarz kompletnie nie słucha pacjenta. Po kilku zdaniach miała już gotową opinię, nic poza tym co zdołało potwierdzić jej opinie nie docierało do niej, wybiera jedynie fragm...enty które pasują do jej opinii o pacjencie A wydawało mi się, że psychiatra powinien mieć większe IQ niż przeciętny człowiek Ta kobieta stanowi ZAGROŻENIE dla rodziny w swoich notatkach zapisuje jakieś bzdury, wydaje mi się że ona żyje w innym świecie, wychowała się za czasów Jaruzelskiego lecz czasy się zmieniły potrzeba młodszych psychiatrów którzy dorastali w czasach obecnych i tu jest problem, bo zbyt młody psychiatra to też problem ponieważ nie posiada doświadczenia. Prawie 30% z mojej pensji idzie na takich ludzi mógł bym sam je wydać na lepszego specjalistę, marnują się podatki... Z tego co widzę to nie tylko ja mam z nią te same problemy... W taki właśnie sposób ludzie tracą zaufanie do psychiatrów i psychologów więcejmniej
Michał Stankiewicz

Opinie o placówkach



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa



5/5

DeClinic

Bliskie ludziom miejsce. Młodzi lekarze różnorodnych specjalizacji. Leczę tu zęby i jestem zadowolony.
Kamil
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.