Kategorie: Ekonomia
Tagi: superfood, zdrowa dieta, diety
Superfood, bo takim mianem określa się bogatą w składniki odżywcze, nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, to termin marketingowy użyty po raz pierwszy w 1998 r. przez Aarona Mossa w magazynie "Nature Nutrition". Określenie to bardzo szybko na stałe wkradło się do słownika pojęć marketingowych wykorzystywanych w reklamie produktów mających dostarczać organizmowi człowieka wyjątkowych wartości. Czy superfood faktycznie ma zbawienny wpływ na organizm?
Tagi: Petros Psyllos, Matia, 30under30, Forbes, nauka
Magazyn Forbes, już po raz kolejny, opublikował listę 30 najzdolniejszych Polaków, którzy nie ukończyli jeszcze 30 lat. Wśród nich znalazł się Petros Psyllos, 23-letni naukowiec o polsko-greckich korzeniach, student Politechniki Białostockiej. Jego wynalazki już od kilku lat nie tylko zachwycają świat nauki, ale przede wszystkim pozwalają osobom z licznymi niepełnosprawnościami na sprawne funkcjonowanie.
Autor
Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).