Wojna sztucznym tłuszczom trans wypowiedziana!

2018-05-22

Tagi: izomery trans kwasów tłuszczowych, TFA, tłuszcze trans, choroby układu krążenia, WHO, REPLACE

Węglowodany, tłuszcze oraz białka. To one stanowią podstawowe źródło energii w naszej diecie. Źródła składników odżywczych mogą być pełnowartościowe oraz niepełnowartościowe. Oczywiście powinniśmy dokonywać racjonalnych wyborów żywieniowych. Nie zawsze jednak jest to proste! Być może dlatego czasem inni przychodzą nam z pomocą choć nie zawsze tej pomocy oczekujemy... Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podjęła walkę z tzw. sztucznymi tłuszczami trans! Według planów WHO sztuczne tłuszcze trans powinny zniknąć z żywności na całym świecie do 2023 r. Czy ten plan może się udać? Zapraszamy do zapoznania się z informacjami na temat programu REPLACE!

Tłuszcze znajdujące się w naszej diecie mogą być pochodzenia naturalnego, w tym zwierzęcego i roślinnego oraz przemysłowego. Zapotrzebowanie na spożycie tłuszczu różni się w zależności m.in. od wieku, płci oraz poziomu aktywności fizycznej. Warto zaznaczyć, że zarówno nadmiar (m.in. zwiększenie ryzyka wystąpienia nadwagi lub otyłości oraz chorób przewlekłych, np. cukrzycy typu 2), jak i niedobór (np. niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczu) tłuszczy mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Oczywiście tłuszcz tłuszczowi nierówny. Zaleca się przede wszystkim spożywanie tzw. tłuszczy wielonienasyconych. Wiele produktów zawiera jednak niebezpieczne dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA) pochodzenia przemysłowego, które są w rzeczywistości produktem ubocznym procesów uwodornienia (utwardzania) olejów roślinnych i rybnych. Nie zaleca się wybierania produktów zawierających tłuszcz częściowo utwardzony. Biorąc jednak pod uwagę różnorodność i powszechność produktów zawierających w swoim składzie tłuszcze trans nie jest to zadanie proste. Spotykamy się z nimi na co dzień. Tłuszcze trans znajdują się m.in. w margarynie, wyrobach cukierniczych, daniach typu fast food oraz instant. WHO ma na to radę! Niezdrowy problem powinien zostać rozwiązany w ciągu najbliższych 5 lat.

WHO opracowało tzw. plan REPLACE, który zakłada wyeliminowanie izomerów trans kwasów tłuszczowych pochodzenia przemysłowego z żywności do 2023 r. Plan zawiera listę założeń i wskazówek dotyczących możliwych sposobów wykluczenia sztucznych tłuszczy trans z żywności. WHO zakłada eliminację stosowania sztucznych tłuszczy trans na całym świecie. Inicjatywa WHO jest uzasadniona ze względów epidemiologicznych. W wielu badaniach stwierdzono, że stosowanie tłuszczy trans wiąże się ze wzrostem stężenia frakcji cholesterolu LDL, zwanego złym cholesterolem oraz zwiększoną zachorowalnością i umieralnością m.in. na choroby układu krążenia. Stosowanie tłuszczy trans jest również związane ze zwiększonym spożyciem sodu i cukru, których nadmiar w organizmie może prowadzić m.in. do cukrzycy typu 2 oraz choroby Alzheimera. WHO szacuje, że spożywanie żywności zawierającej tłuszcze trans prowadzi do ponad pół miliona zgonów rocznie z powodu chorób układu krążenia. WHO wskazuje, że problem jest szczególnie nasilony w krajach Azji Południowej, Ameryki Łacińskiej oraz Afryki Południowej. W niektórych krajach podjęto odpowiednie działania zaradcze polegające na wprowadzeniu przepisów prawnych zakazujących stosowania tłuszczy trans w żywności, np. w Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz Danii. Dania była pierwszym krajem, w którym wprowadzono przepisy regulujące zawartość tłuszczy trans w żywności. Szacuje się, że już w ciągu trzech lat od wprowadzenia odpowiednich przepisów udało się ograniczyć umieralność z powodu chorób układu krążenia wśród Duńczyków do średnio 14.2 na 100 000 osób rocznie. REPLACE zakłada pakiet 6 podstawowych działań, w tym rozpoznanie źródeł tłuszczy trans (ang. review, RE), promocję stosowania zdrowszych alternatyw dla tłuszczy trans (ang. promote, P), wprowadzenie odpowiednich przepisów prawnych zakazujących stosowania tłuszczy trans (ang. legislate, L), ocenę i monitorowanie zmian zachodzących w spożyciu tłuszczy trans (ang. assess, A), podnoszenie świadomości na temat problemu (ang. create, C) oraz egzekwowanie wprowadzonego prawa (ang.enforce, E). Producenci żywności stosują tłuszcze trans przede wszystkim ze względu na ich dłuższą przydatność do spożycia. Warto podkreślić, że tłuszcze trans można łatwo zastąpić innymi zdrowymi tłuszczami, bez zmian w zakresie smaku czy kosztów.

Podsumowując, choroby układu krążenia stanowią najczęstszą przyczynę zgonów na świecie. Plan WHO, zwany planem REPLACE, jest jednym ze strategicznych planów działania WHO na lata 2019-2023. Plan może w istotny sposób przyczynić się do redukcji zachorowalności i umieralności z powodu chorób układu krążenia i wielu innych chorób cywilizacyjnych związanych z dietą. Plan REPLACE może uratować miliony żyć na świecie! WHO może jedynie rekomendować wprowadzenie zmian w zakresie stosowania tłuszczy trans pochodzenia przemysłowego w żywności. Nie jest w stanie egzekwować czy odpowiednie przepisy zostały wdrożone w poszczególnych krajach czy też nie. Decyzja należy wyłącznie do rządów krajów. Wierzymy, że dobra zmiana zostanie przeprowadzona również u nas. Choroby układu krążenia są również wiodącą przyczyną zgonów w naszym kraju.

Ciekawostka: Czy wiesz, że organizm dorosłego człowieka zawiera od kilku do kilkunastu kilogramów tłuszczu zapasowego (średnio 12 kg, co przekłada się na ok. 110 000 kcal), co pozwala na przetrwanie ok. 3 miesięcy bez pokarmu stałego?



Źródło:



• http://www.who.int/news-room/detail/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supply

• https://edition.cnn.com/2018/05/14/health/trans-fats-who-2023-intl-bn/index.html

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2018-05-22

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-05-22

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-05-22

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.