Szparagi pod obserwacją

2018-02-08

Tagi: asparagina, nowotwór, przerzuty

„Warzywa i owoce jedz jak najczęściej i w jak największej ilości”. Tak brzmi jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia związanych z tzw. piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Okazuje się jednak, że ta powszechnie znana zasada może nie odnosić się do wszystkich warzyw i owoców. Wyniki badania brytyjskich naukowców wskazują, że niektóre warzywa i owoce zawierają pewną substancję, która może wzmagać proces nowotworzenia w naszym organizmie. Jaka to substancja? Sprawdzamy!

Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej to zestawienie różnych grup produktów spożywczych w odpowiedniej ilości i proporcji, które są niezbędne w codziennej diecie. Piramida uwzględnia różnice w zapotrzebowaniu na energię i składniki odżywcze w różnych grupach populacyjnych, w tym dzieci i młodzieży, osób dorosłych, osób starszych i kobiet w ciąży. Piramida jest kierowana do osób zdrowych (w przypadku osób z obecnością np. chorób przewlekłych dieta powinna być ustalana w porozumieniu z lekarzem lub dietetykiem). Jedną z podstawowych zasad żywienia jest regularne spożywanie warzyw i owoców, które powinny stanowić istotny składnik codziennej diety. Warzywa i owoce są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów. Istnieje wiele dowodów naukowych wskazujących na powiązanie pomiędzy regularnym spożywaniem warzyw i owoców a spadkiem ryzyka zachorowania na wiele chorób, w tym m.in. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, otyłości, nowotworów czy choroby niedokrwiennej serca. Przykładowo – wykazano, że spożywanie m.in. zielonych i żółtych warzyw zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór, podczas gdy spożywanie m.in. jabłek, gruszek, owoców cytrusowych redukuje ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.

Okazuje się jednak, że substancje zawarte w owocach i warzywach nie zawsze mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Pod obserwacją naukowców znalazły się m.in. szparagi, awokado i kiełki. Wszystko za sprawą asparaginy. Asparagina (kwas asparaginowy) to białkowy aminokwas endogenny, który swoją nazwę zawdzięcza szparagom (łac. asparagus sativus), z których został po raz pierwszy wyizolowany. Asparagina jest syntetyzowana przez organizm samodzielnie. Aminokwas jest również dostarczany wraz z pokarmem (m.in. szparagi, awokado, kiełki, drób, owoce morza). Jest także dostępny jako suplement diety w połączeniu przede wszystkim z magnezem i potasem. Działanie asparaginy polega m.in. na poprawie koncentracji, zwiększeniu wytrzymałości fizycznej i poprawie popędu seksualnego.

Wyniki badania naukowców z Instytutu Badawczego w Cambridge - Cancer Research UK Cambridge Institute wykazały, że kwas asparaginowy sprzyja powstawaniu przerzutów nowotworowych. Badanie przeprowadzono na modelu zwierzęcym, tj. na myszach z agresywną postacią nowotworu piersi. W badaniu zaobserwowano, że podawanie myszom pokarmów ubogich w kwas asparaginowy lub leków blokujących kwas asparaginowy wpływa na zahamowanie rozwoju nowotworu. Tym samym, w badaniu stwierdzono, że kwas asparaginowy odgrywa istotną rolę w mechanizmie rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych w organizmie.

„Istnieje coraz więcej dowodów naukowych potwierdzających ‘uzależnienie’ wybranych nowotworów od niektórych składników naszej diety” – mówi Prof. Greg Hannon, jeden z badaczy – „Mamy nadzieję, ze modyfikacja diety pacjenta lub podawanie leków hamujących możliwość wykorzystywania tych składników przez komórki nowotworowe do dalszego rozprzestrzeniania się w organizmie znacząco poprawią wyniki leczenia pacjentów z chorobą nowotworową w przyszłości”.

Naukowcy podkreślają konieczność prowadzenia dalszych badań w tym zakresie, przede wszystkim w grupie ludzi. Zaznaczają również, że wszelkie ewentualne zmiany w diecie pacjentów z chorobą nowotworową powinny być konsultowane z lekarzem. Badacze podkreślają korzyści wynikające ze zdrowej, zbilansowanej diety.

W ostatnich latach nauka o żywieniu człowieka podlega dynamicznemu rozwojowi. Stąd też potrzeba aktualizacji wiedzy. Zachęcamy do zapoznania się z najnowszymi normami żywienia dla populacji polskiej przygotowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie: https://ncez.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/normy-zywienia-2017.



Źródła:



• Knott S.R., Wagenblast E., Khan S et al. Asparagine bioavailability governs metastasis in a model of breast cancer. Nature, 2018.

• http://www.bbc.com/news/health-42976851

• http://www.bbc.com/news/health-39057146

• IŻiŻ. Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa, 2017.

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2018-02-08

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-02-08

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-02-08

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.