Smażone świerszcze raz!

2018-10-03

Tagi: żywność, nowa żywność, owady, białko, zdrowie

Stuletnie jaja… Sperma tuńczyka… Niewykluty embrion kaczki… Oto kilka przykładowych nietypowych potraw z kuchni świata. Czy lubicie eksperymentować z jedzeniem? Jaka jest najdziwniejsza potrawa, której spróbowaliście? Czy mieliście okazję poznać smak owadów? Eksperci wskazują, że niedługo będziemy zmuszeni zmienić nawyki żywieniowe. Kuchnią przyszłości staną się właśnie owady! Dlaczego? Specjaliści pracują nad strategią promowania produktów żywnościowych wytworzonych na bazie owadów. Zapraszamy do lektury i dyskusji!

Przyrost ludności, wyczerpywalność zasobów naturalnych oraz zanieczyszczenie środowiska… To jedynie wybrane przyczyny, dla których eksperci poszukują nowych sposobów, które umożliwią zaspokojenie potrzeb żywnościowych rosnącej światowej populacji, w tym również przyszłych pokoleń. Jedną z możliwych alternatyw dla stale kurczących się zasobów jest wykorzystanie tzw. nowej żywności (ang. novel food). Czym jest nowa żywność? Według definicji Komisji Europejskiej nowa żywność oznacza żywność, która nie była regularnie spożywana przez mieszkańców Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r. Do nowej żywności zalicza się m.in. produkty wytworzone przy użyciu nowych technologii, żywność innowacyjną oraz tradycyjne potrawy pochodzące z krajów spoza UE, których nie wprowadzono dotychczas do obrotu na masową skalę na terytorium UE, w tym np. żywność zawierającą całe owady lub ich części. Ten rodzaj żywności zarejestrowano w Unii Europejskiej w styczniu 2018 r.

Owady są przysmakiem typowym dla wielu krajów na świecie (praktyka stosowana przynajmniej w 113 krajach), w tym m.in. w Azji. Owady są nie tylko efektywniejsze i bardziej przyjazne środowiskowo w hodowli, ale są przede wszystkim bogatym źródłem białka. O ile dla większej części świata spożywanie owadów stanowi element diety, o tyle dla zachodniej części świata może być jedynie eksperymentem, na który nie wszyscy z nas są gotowi. W jaki sposób zmniejszyć niechęć do owadów i przekonać resztę świata do ich spożywania? Szwajcarscy naukowcy znaleźli odpowiedź na to pytanie. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition”.

Naukowcy z University of Bern (Bern, Szwajcaria) porównywali reakcje uczestników badania na reklamy żywności wytworzonej na bazie owadów różnych producentów. Do badania zaproszono 180 przypadkowych osób spotkanych na ulicach Kolonii w Niemczech. W przypadku części reklam producenci skupiali się przede wszystkim na korzyściach zdrowotnych i środowiskowych płynących ze spożywania takiego rodzaju żywności. W innych reklamach natomiast producenci podkreślali smak oraz przyjemność płynącą z jej jedzenia. Następnie osoby badane poproszono o zjedzenie trufli czekoladowej upieczonej na bazie mąki z pewnego rodzaju chrząszczy (mącznik młynarek). Po zjedzeniu trufli uczestnicy, którzy zdecydowali się spróbować tego specjału wypełniali kwestionariusz, którego celem było określenie ich oczekiwań względem jego jakości i smaku. Wyniki badania wskazują, że reklamy, w których podkreślano smak i wyjątkowość tego rodzaju żywności w większym stopniu wpływały na gotowość osób badanych do ich spróbowania. W tym przypadku wyżej oceniano również jakość i smak produktów. Względy zdrowotne i środowiskowe w mniejszym stopniu przemawiały do wyobraźni osób badanych.

Naukowcy podkreślają, że przełamanie niechęci do spożywania owadów jest koniecznością ze względu na rosnący problem deficytu żywności i efekt cieplarniany (produkcja żywności odpowiada za ok. 25% emisji gazów cieplarnianych).

„Spożywanie owadów jest związane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Owady są bogatym źródłem białka. Ponadto, w porównaniu do produkcji tradycyjnego mięsa produkcja tego rodzaju żywności nie przyczynia się w takim stopniu do emisji gazów cieplarnianych” – powiedział Prof. Sebastian Berger, jeden z autorów badania – „Spożywanie żywności opartej na owadach może być skutecznym sposobem walki ze zmianami klimatycznymi”.

Autorzy badania podkreślają, że zmiana nawyków żywieniowych zachodniej części świata jest możliwa w oparciu o komunikaty podkreślające wyjątkowość tego rodzaju żywności. Eksperci przypominają, że jeszcze do niedawna, tj. pod koniec XIX w. homary uznawano za produkt gorszej kategorii, dlatego też homary spożywali przede wszystkim więźniowie i osoby biedne. Obecnie homary są uznanym i drogim owocem morza. Dlaczego w perspektywie najbliższych lat nie może zmienić się również reputacja owadów? Specjaliści podkreślają konieczność prowadzenia dalszych badań nad tym czy przejście ze spożywania mięsa na spożywanie owadów jest wykonalne na szerszą skalę.

Wprowadzenie żywności wytworzonej z całych lub części owadów stanowi jedno z rozwiązań na stale rosnący problem żywnościowy na świecie. Choć u niektórych osób sama myśl o spożywaniu tego rodzaju żywności może wzbudzać wstręt i obrzydzenie, zastosowanie tego rozwiązania wydaje się nieuchronne w niedalekiej przyszłości.

Czy bylibyście gotowi zmienić swoje nawyki żywieniowe? Czy bylibyście w stanie wprowadzić do swojej diety żywność przygotowaną z owadów? Zapraszamy do dyskusji!



Źródła:



• https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181002082449.htm

• https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2018-10-03

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-10-03

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-10-03

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.