Smażenie zwiększa ryzyko zgonu

2019-01-29

Tagi: smażenie, żywność, zdrowie, choroby układu sercowo-naczyniowego, zgon

Gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grillowanie, flambirowanie, blanszowanie… Jest wiele rożnych sposobów przyrządzania żywności. Niestety nadal najczęściej na naszych stołach królują potrawy smażone. Wyniki badań wskazują, że częste spożywanie smażonych dań może prowadzić do nadwagi i otyłości. Wyniki nowego badania sugerują, że regularne spożywanie smażonych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn. Zapraszamy do lektury!

Smażenie jest procesem obróbki termicznej potraw, który prowadzi do zmniejszenia zawartości wody w produkcie, zmiany składu kwasów tłuszczowych, utraty wartości odżywczej oraz zwiększenia kaloryczności potrawy. W wielu badaniach potwierdzono powiązanie pomiędzy regularnym spożywaniem smażonych potraw a wystąpieniem nadwagi i otyłości, które są czynnikami ryzyka wielu poważnych chorób, w tym m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby nowotworowej oraz cukrzycy typu 2. Wyniki nowego badania amerykańskich naukowców sugerują, że częste spożywanie smażonych potraw prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia zgonu z różnych przyczyn.

Dlaczego?



Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „BMJ”. Zespół naukowców z University of Iowa (Iowa, Stany Zjednoczone) przeanalizował dane dotyczące nawyków żywieniowych niemal 107 000 kobiet uczestniczących w badaniu Women's Health Initiative (WHI), które rekrutowano w latach 1993-1998. Stan zdrowia kobiet monitorowano przez średnio 18 lat. W okresie obserwacji zarejestrowano 31 588 zgonów. W badaniu wykazano, że regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem wystąpienia zgonu z różnych przyczyn, w tym przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. W przypadku kobiet, które deklarowały spożywanie co najmniej jednej porcji smażonych potraw dziennie obserwowano o 8% wyższe ryzyko wystąpienia zgonu z różnych przyczyn w porównaniu do kobiet, które nie spożywały regularnie smażonych potraw. Po uwzględnieniu określonych rodzajów smażonych potraw stwierdzono, że spożywanie co najmniej jednej porcji smażonego kurczaka dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka wystąpienia zgonu z różnych przyczyn o 13% oraz zgonu z powodu choroby układu sercowo-naczyniowego o 12%. W przypadku smażonych ryb oraz owoców morza wzrost ryzyka oszacowano na odpowiednio 7% oraz 13%. W badaniu nie wykazano powiązania pomiędzy spożywaniem smażonych potraw a wyższym ryzykiem zgonu z powodu choroby nowotworowej. W badaniu uwzględniono również inne czynniki mogące wpływać na zwiększoną umieralność, w tym m.in. poziom wykształcenia, status ekonomiczny, dzienne spożycie kalorii oraz jakość spożywanych posiłków.

„Spożywanie smażonych potraw jest częste zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i również w innych częściach świata. Dotychczas niewiele jednak wiedzieliśmy na temat długofalowych skutków zdrowotnych spożywania smażonych dań” – powiedział Prof. Wei Bao, jeden z autorów badania.

Dlaczego regularne spożywanie smażonych potraw wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu?



Przyczyn jest co najmniej kilka. Smażenie redukuje wartość odżywczą potraw oraz zwiększa ich kaloryczność.

Podczas smażenia dochodzi do utleniania tłuszczów oraz uwalniania związków o właściwościach toksycznych. Akumulacja szkodliwych związków w organizmie może prowadzić do wystąpienia różnych chorób przewlekłych.

Autorzy badania podkreślają, że ograniczenie spożywania smażonych potraw w diecie wpłynie pozytywnie na zdrowie populacji.

Eksperci ds. żywienia rekomendują ograniczenie smażenia potraw na rzecz gotowania, gotowania na parze oraz pieczenia. W przypadku smażenia potraw zalecają, aby do smażenia używać oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują większą oporność na niekorzystne zmiany zachodzące pod wpływem wysokiej temperatury.

Źródła:



• https://edition.cnn.com/2019/01/23/health/fried-food-fish-chicken-higher-risk-of-death-intl/index.html

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2019-01-29

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2019-01-29

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2019-01-29

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.