Niebezpiecznie przesłodzone życie Polaków

2019-02-25

Tagi: cukier, cukier przetworzony, cukier nieprzetworzony, nadwaga, otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, nowotwory, zachorowalność, umieralność, raport, pt. „Cukier, otyłość – konsekwencje”, Narodowy Fundusz Zdrowia, NFZ, Ministerstwo Zdrowia, MZ

Rocznie spożywamy niemal 12 kg więcej cukru przetworzonego niż 10 lat temu! Taki wniosek płynie z raportu Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ), pt. „Cukier, otyłość – konsekwencje”. Eksperci przestrzegają, że zwiększone spożycie węglowodanów prostych w diecie prowadzi do podwyższonej zachorowalności i umieralności z powodu wielu chorób, w tym m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Szacuje się, że osoby spożywające nadmierną ilość cukru przetworzonego żyją przeciętnie aż o 15 lat krócej! Zapraszamy do lektury!

W większości diet węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dostarczając od 40% do 80% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany zależy od kilku czynników, w tym m.in. wieku, stanu zdrowia oraz aktywności fizycznej. Przyjęto, że wartość zalecanego dziennego spożycia węglowodanów powinna wynosić co najmniej 130 g na dobę. Zarówno niedobór, jak i również nadmiar węglowodanów może wpływać szkodliwie na nasz organizm. Eksperci wskazują, że w Polsce znacząco większym problemem jest spożywanie nadmiernej ilości cukrów, co wynika przede wszystkim ze zwiększonej konsumpcji napojów słodzonych, wyrobów cukierniczych oraz żywności wysokoprzetworzonej. Z raportu, pt. „Cukier, otyłość – konsekwencje”, opracowanego przez Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ), wynika, że roczne spożywanie cukru przetworzonego w Polsce wzrosło średnio o niemal 12 kg w przeciągu ostatnich 10 lat!

Eksperci podkreślają, że w ostatnich latach obserwuje się niebezpieczny trend polegający na rosnącym udziale cukru pod różnymi postaciami w diecie. W 2017 r. w Polsce przeciętne roczne spożycie cukru oszacowano na 44,5 kg na 1 mieszkańca. Jednocześnie zaznaczono, że spożycie cukru nieprzetworzonego spada (spadek o 5,7 kg w latach 2008-2017), podczas gdy konsumpcja cukru przetworzonego dramatycznie rośnie (wzrost o 11,8 kg w latach 2008-2017). Specjaliści wskazują, że powyższy niepokojący trend można wyjaśnić zwiększonym spożyciem napojów słodzonych, np. napojów gazowanych oraz napojów energetycznych, w tym przede wszystkim w grupie osób młodych. Szacuje się, że sprzedaż ww. napojów powinna wzrosnąć o 11,1% w latach 2015-2020. Z dostępnych danych wynika, że w Polsce ok. 30% dzieci w wieku 8 lat spożywa napoje gazowane przynajmniej raz w tygodniu oraz 67% nastolatków sięga po napoje energetyczne.

„Spożywamy trzy razy więcej cukru przetworzonego (średnio w 2017 r. ok. 33,3 kg) niż nieprzetworzonego (średnio 11,2 kg). W 2008 r. te proporcje wynosiły odpowiednio 21,5 kg oraz 16,9 kg" – powiedział Adam Niedzielski, zastępca prezesa NFZ – „Wzrost jest dynamiczny".

Eksperci podkreślają, że podwyższone spożycie cukrów w diecie prowadzi do szeregu negatywnych konsekwencji zdrowotnych, w tym m.in. nadwagi i otyłości. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że odsetek osób z nadwagą i otyłością w 2016 r. na świecie sięgał odpowiednio 39% i 13% w populacji osób dorosłych oraz 18% i 7% w populacji osób w wieku 5-19 lat. Dostępne dane sugerują, że w Polsce nadwaga dotyczy 68% mężczyzn i 53% kobiet oraz 44% chłopców i 25% dziewcząt. Odsetek osób z otyłością sięga 25% wśród mężczyzn i 23% wśród kobiet oraz 13% wśród chłopców i 5% wśród dziewcząt. Prognozuje się, że w 2025 r. otyłość będzie dotyczyła już 30% mężczyzn oraz 26% kobiet.

Specjaliści podkreślają, że nadwaga i otyłość stanowią jeden z najpoważniejszych problemów zdrowia publicznego XXI w. Wyniki wielu badań jednoznacznie wskazują, że nadwaga i otyłość prowadzą do rozwoju cukrzycy typu 2, choroby pęcherzyka żółciowego, dyslipidemii, insulinooporności, bezdechu sennego (wysokie ryzyko zachorowania; relatywne ryzyko zachorowania większe od 3), choroby wieńcowej, nadciśnienia, choroby zwyrodnieniowej kolan, hiperurykemii, dny moczanowej (umiarkowane ryzyko zachorowania; relatywne ryzyko zachorowania równe 2-3), niektórych nowotworów, w tym m.in. raka piersi, raka endometrium, raka okrężnicy, nieprawidłowości w gospodarce hormonów płciowych, zaburzeń płodności, bólu dolnego odcinka kręgosłupa (nieznacznie wyższe ryzyko zachorowania). Wśród konsekwencji zdrowotnych nadwagi i otyłości wymienia się również problemy behawioralne. Nadwaga i otyłość są również istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia zgonu przedwczesnego. W jednym badaniu wykazano, że nadmierne spożycie cukru przekłada się na 184 000 zgonów rocznie oraz utratę 8,5 mln lat życia skorygowanych niesprawnością w skali globalnej, z czego ok. 90% wiąże się z chorobami układu krążenia oraz cukrzycą. Szacuje się, że w Polsce liczba zgonów wynikających ze zwiększonej konsumpcji cukru sięga niemal 1 400 rocznie.

W raporcie przedstawiono również koszty leczenia wybranych jednostek chorobowych związanych z nadwagą i otyłością w Polsce, w tym np. cukrzycy. Z przedstawionych danych wynika, że liczba osób z cukrzycą wzrosła z 2,1 mln w 2012 r. do 2,7 mln w 2017 r. Oszacowano, że jedynie w 2017 r. na leczenie cukrzycy przeznaczono niemal 1,8 mld zł, co stanowiło wzrost o ponad 370 mln zł w porównaniu do 2012 r. Przeważający odsetek kosztów (78% w 2017 r.) był związany z refundacją leków przeciwcukrzycowych oraz pasków cukrzycowych. W przebiegu cukrzycy mogą wystąpić powikłania, w tym np. stopa cukrzycowa, co wiąże się z ograniczeniem aktywności zawodowej. Liczba dni absencji chorobowej z powodu cukrzycy oraz owrzodzenia kończyn dolnych w 2017 r. wyniosła odpowiednio 837 100 oraz 159 700. Jedynie w 2017 r. wykonano ok. 4 000 dużych amputacji u osób z cukrzycą. Koszt refundacji świadczeń udzielonych w 2017 r. z powodu innych chorób związanych z otyłością wyniósł np. 570 mln zł w przypadku zwyrodnienia kolan, 421 mln zł w przypadku choroby pęcherza i dróg żółciowych oraz 251 mln zł w przypadku nadciśnienia. Prognozuje się, że w 2025 r. koszt leczenia chorób związanych z otyłością wzrośnie o 0,3 – 1,0 mld zł.

Odpowiedzią na niepokojące statystyki dotyczące nadwagi i otyłości ora chorób powiązanych jest kampania społeczna „Planuję długie życie”. Kampania jest prowadzona przez Ministerstwo Zdrowia. Celem kampanii jest m.in. wzrost świadomości zdrowotnej Polaków, w tym przede wszystkim poprawa stanu wiedzy na temat profilaktyki nowotworowej oraz zwiększenie odsetka osób zgłaszających się na badania profilaktyczne, w szczególności w kierunku raka szyjki macicy, raka piersi, raka jelita grubego, raka płuc oraz czerniaka.

„To jest kwestia trybu życia, świadomości, w jaki sposób powinniśmy postępować, aby zapewnić sobie długie i zdrowe życie” – powiedział Prof. Łukasz Szumowski, minister zdrowia – „Wiedząc to, przygotowaliśmy spoty promujące zdrowy tryb życia. Jest to bardzo istotne, ponieważ z raportu NFZ wiemy, ile płacimy za jednostki chorobowe, które są związane z niewłaściwym odżywaniem się i sposobem życia".

Działania Ministerstwa Zdrowia zintegrowano z kalendarzem onkologicznym w 2019 r. oraz Dniami Otwartymi w oddziałach wojewódzkich NFZ.



Zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z raportem NFZ: http://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/prezentacja-raportu-cukier-otylosc-konsekwencje,7296.html



Źródła:



• https://www.gov.pl/web/zdrowie/cukier-otylosc-konsekwencje-prezentacja-raportu

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2019-02-25

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2019-02-25

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2019-02-25

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.