Otyłość a zmysł smaku

2018-03-27

Tagi: otyłość, zmysł smaku, kubki smakowe, receptory

Otyłość to jedno z największych wyzwań dla zdrowia publicznego XXI w. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (ang. WHO) liczba osób otyłych na świecie niemal potroiła się od lat 70. XX w. Otyłość jest istotnym czynnikiem ryzyka wielu poważnych problemów zdrowotnych, w tym m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób układu kostno-stawowego i mięśniowego oraz niektórych nowotworów. Otyłość wpływa również na zaburzenia jednego z naszych zmysłów, tj. zmysłu smaku. W jaki sposób? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Smak, obok wzroku, słuchu, węchu i dotyku, jest jednym z podstawowych zmysłów człowieka. Smak odczuwamy dzięki specjalnym receptorom tzw. kubkom smakowym. Jeden kubek smakowy składa się z ok. 50-100 komórek, których średni czas przeżycia wynosi 10 dni. Po tym czasie powstają nowe komórki. Kubki smakowe są rozmieszone na języku, podniebieniu, nagłośni oraz górnej części przełyku. Wyróżniamy pięć podstawowych smaków: gorzki, słony, słodki, kwaśny oraz umami (smak kwasu glutaminowego). Wyróżnia się szereg przyczyn, które mogą prowadzić do zaburzeń smaku, w tym m.in. palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, przyjmowanie niektórych leków (np. leków moczopędnych) oraz obecność niektórych chorób (np. chorób laryngologicznych). Otyłość jest również czynnikiem upośledzającym percepcję smaku. Amerykańskim naukowcom udało się wyjaśnić mechanizm tego zjawiska. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie PLOS Biology.

Naukowcy z Uniwersytetu Cornell (Ithaca, Nowy Jork, Stany Zjednoczone) dokonali analizy zmian zachodzących w komórkach kubków smakowych i spowodowanych otyłością. Eksperyment przeprowadzono na myszach. Myszy podzielono na dwie grupy. Grupa 1 otrzymywała pokarm zawierający 14% tłuszczu, podczas gdy grupa 2 otrzymywała pokarm wysokotłuszczowy o 58% zawartości tłuszczu. Po 8 tygodniach przyrost masy ciała był o ok. 1/3 większy u myszy z grupy 2. U otyłych myszy obserwowano również spadek liczby kubków smakowych o ok. 25%. Nie obserwowano zmian w zakresie rozmiaru lub rozmieszczenia komórek kubków smakowych.

Komórki kubków smakowych podlegają stałemu procesowi regeneracji dzięki zachowaniu równowagi pomiędzy apoptozą, tj. naturalnym procesem zaprogramowanej śmierci komórki a powstawaniem nowych komórek z tzw. komórek progenitorowych. Badacze zaobserwowali nasilenie procesu apoptozy u otyłych myszy przy jednoczesnym spadku liczby komórek progenitorowych, który bezpośrednio wpływał na redukcję liczby nowych komórek kubków smakowych. Tej zależności nie obserwowano u myszy bez predyspozycji genetycznych do otyłości, nawet jeżeli podawano im pokarm wysokotłuszczowy. Wyniki sugerują, że zmiany są spowodowane nie tyle spożywaniem tłuszczu, ile gromadzeniem się tkanki tłuszczowej. Otyłość jest związana z przewlekłym stanem zapalnym o niewielkim nasileniu. Tkanka tłuszczowa produkuje cytokiny prozapalne, w tym m.in. czynnik martwicy nowotworu alfa (TNF-alfa). Autorzy badania zauważyli, że dieta wysokotłuszczowa prowadziła do wzrostu poziomu TNF-alfa otaczających kubki smakowe. U myszy bez zdolności do wytwarzania TNF-alfa nie obserwowano spadku liczby kubków smakowych pomimo przyrostu wagi. Wstrzyknięcie TNF-alfa do języka szczupłych myszy prowadziło do obniżenia liczby kubków smakowych mimo niskiego poziomu zawartości tłuszczu w ich organizmie.

„Wyniki badania sugerują, że otyłość spowodowana dietą wysokotłuszczową jest związana ze stanem zapalnym o niskim nasileniu, który z kolei wpływa na zaburzenie procesów odnowy komórek kubków smakowych” – podsumowuje dr Robin Dando, jeden z autorów badania - „Wnioski płynące z badania mogą posłużyć do opracowania innowacyjnych strategii leczenia zaburzeń smaku u osób otyłych”.

Podsumowując, dotychczas było wiadomo, że otyłość jest jednym z czynników zaburzających percepcję smaku. Utrata zbędnych kilogramów skutkowała przywróceniem prawidłowego odczuwania smaku Amerykańscy naukowcy jako pierwsi wyjaśnili mechanizm tego zjawiska, stwarzając nowe możliwości leczenia zaburzeń smaku o osób otyłych.



Źródła:



• Kaufman A., Choo E., Koh A. et al. Inflammation arising from obesity reduces taste bud abundance and inhibits renewal. PLOS Biology, 2018; 16 (3).

• https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180320141339.htm

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2018-03-27

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-03-27

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-03-27

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.