Nietolerancja pokarmowa

2018-03-02

Tagi: nietolerancja pokarmowa, testy na nietolerancję pokarmową, testy genetyczne, alergia

Czym jest, jak ją diagnozować i niwelować związane z nią dolegliwości? Często mylona jest z alergią, jednak w odróżnieniu od niej, objawy nie występują tu od razu. W przypadku alergii układ immunologiczny wytwarza przeciwciała do walki z konkretnym alergenem, natomiast w tym wypadku występuje cały szereg mechanizmów po stronie układu odpornościowego. Nietolerancja pokarmowa jest trudna do zdiagnozowania, mimo że towarzyszy jej cały szereg dolegliwości. Cierpiące na nią osoby często przez wiele lat nie nie mają świadomości tego, co powoduje w ich organizmie konkretne reakcje. Nietolerancję pokarmową wywołać może praktycznie każdy produkt. W jaki sposób ją rozpoznać i zwalczać związane z nią nieprzyjemne dolegliwości?

Patomechanizmy nieimmunologiczne, bo tak nazywają się te reakcje układu odpornościowego na nietolerowane produkty, dzieli się na: reakcje pseudoalergiczne, reakcje farmakologiczne, reakcje toksyczne, reakcje biochemiczne (defekty metaboliczne), czynniki mikrobiologiczne, inne – mieszane. O nadwrażliwości na dane związki decyduje podłoże genetyczne. Również w celu zdiagnozowania nietolerancji pokarmowej na konkretne produkty wykonuje się specjalistyczne testy genetyczne. Polegają one na poddaniu analizie DNA pacjenta przy użyciu technik biologii molekularnej. W tym celu pobiera się od pacjenta materiał genetyczny w postaci krwi lub śliny. Już niewielka jego ilość pozwala określić obecność zmian w organizmie na poziomie ponad 99 proc. skuteczności. Badanie genetyczne na nietolerancję pokarmową wystarczy wykonać raz w życiu – jego wyniki są uwarunkowane genetycznie, a więc niezmienne, niezależne od diety czy trybu życia.

Przyczyną nadwrażliwości organizmu na konkretne produkty mogą być zarówno zawarte w nich związki pochodzenia naturalnego, jak i te dodawane do produktów w procesie ich przetwarzania czy produkcji. Nieprawidłowe reakcje układu immunologicznego coraz częściej wywołują właśnie sztuczne związki chemiczne, dlatego w przypadku osób z nietolerancją bardzo ważne jest samodzielne przygotowywanie posiłków, z wykluczeniem przetworzonych półproduktów. Do produktów najczęściej wywołujących reakcje nietolerancji należą: pokarmy zawierające histaminę (kapusta kwaszona, wędliny, szpinak, pomidory, bakłażan, niektóre rodzaje mięsa i ryb, sery fermentujące), produkty powodujące wytwarzanie histaminy (jajka, owoce morza, czekolada, orzechy, pomidory, alkohol, truskawki, poziomki, cytrusy), pokarmy zawierające tyraminę, serotoninę, kofeinę, teobrominę, barwniki czy pestycydy, a także te drażniące jelita (produkty bogate w błonnik, pszenica, czekolada, niektóre owoce i warzywa, nabiał).

Nietolerancja pokarmowa bez zastosowania specjalistycznych badań genetycznych jest schorzeniem wyjątkowo trudnym do zdiagnozowania. Po pierwsze dlatego, że czynników wywołujących objawy nietolerancji jest wiele. Po drugie, objawy typowe dla nietolerancji pokarmowej nie występują od razu po zjedzeniu danego pokarmu, czasem dzieje się to z kilkugodzinnym, a nawet kilkudniowym opóźnieniem. Do najczęstszych objawów nietolerancji należą: wzdęcia i bóle brzucha, nietypowe reakcje skóry (zaczerwienienie, łuszczenie, świąd), uderzenia gorąca, permanentne zmęczenie, a nawet migrena, bóle reumatyczne czy często powtarzające się infekcje.

Po odpowiednim zdiagnozowaniu nietolerancji pokarmowej kolejnym krokiem do pozbycia się przykrych dolegliwości jest zastosowanie przez pacjenta diety eliminacyjnej – wyeliminowanie z jadłospisu wskazanych w wyniku badania produktów lub przynajmniej ograniczenie ich spożycia. W zależności od indywidualnego przypadku (poziomu nietolerancji, specyfiki nietolerowanych produktów) dietę eliminacyjną wprowadza się na stałe lub tylko okresowo, do momentu ustąpienia niektórych objawów. W każdym przypadku warto pamiętać o uzupełnianiu diety tolerowanymi przez organizm zamiennikami, mającymi podobne wartości odżywcze.

Czytaj także

2018-03-02

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-03-02

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-03-02

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.