Mleko ma moc!

2018-03-27

Tagi: białko, mleko, dziobak, stekowce, bakterie, antybiotykooporność

Nie od dzisiaj wiadomo, że mleko matki stanowi najcenniejsze źródło składników odżywczych dla potomstwa. Dotyczy to wszystkich gatunków ssaków. Mleko m.in. buduje odporność i wspiera rozwój od pierwszych chwil życia. Australijscy naukowcy rzucają nowe światło na właściwości mleka jednego z najdziwniejszych ssaków żyjących na świecie. Jakie to zwierzę? Jakie nowe właściwości mleka odkryto? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Dziobak australijski (Ornithorhynchus anatinus) to nietypowe zwierzę, zamieszkujące tereny wschodniej Australii i Tasmanii, przynależące do rzędu tzw. stekowców. W rzeczywistości jest to jedyny przedstawiciel rodziny dziobaków. Zwierzę stanowi brakujące ogniwo pomiędzy dwoma gatunkami zwierząt. Posiada cechy typowe dla ssaków (m.in. stałocieplność, obecność gruczołów sutkowych) oraz gadów (m.in. jajorodność, obecność kloaki). Niezwykłe cechy dziobaka sprawiły, że od lat jest przedmiotem badań naukowych, głównie pod kątem biologii ewolucyjnej, ale nie tylko! W centrum zainteresowania badaczy znalazło się mleko dziobaka. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Acta Crystallographica Section F Structural Biology Communications.

W 2010 r. naukowcy odkryli niezwykłe bakteriobójcze właściwości mleka dziobaka. Dopiero jednak teraz naukowcom z CSIRO (ang. Commonwealth Scientific and Industrial Research Oganisation) oraz Uniwersytetu Deakin udało się wyjaśnić mechanizm przeciwbakteryjnego działania mleka dziobaka. Stosując metody biologii molekularnej, naukowcy odtworzyli białko występujące w mleku dziobaka (ang. monotreme lactation protein) i dokonali dokładnej analizy jego struktury i właściwości. Badacze odkryli niezwykłą, niespotykaną dotąd strukturę białka, którą nazwano „Shirley Temple” na cześć największej dziecięcej gwiazdy w dziejach amerykańskiego kina lat 30. XX w., której cechą szczególną były bujne loki. Dlaczego mleko dziobaka ma tak szczególne właściwości? W przeciwieństwie do pozostałych ssaków, dziobak nie posiada brodawek sutkowych. W trakcie karmienia samica leży na plecach. Mleko wydostaje się poprzez pory w skórze i gromadzi się w specjalnych szczelinach na brzuchu samicy, z których młode zlizują mleko. Naukowcy twierdzą, że to właśnie nietypowy sposób karmienia jest odpowiedzialny za właściwości przeciwbakteryjne mleka dziobaka. Dlaczego? Powszechnie uważa się, że brodawki sutkowe wykształciły się u ssaków, gdyż jest to nie tylko wygodny, ale i również sterylny sposób dostarczania pokarmu młodym. W przypadku dziobaka mleko samicy ma kontakt z czynnikami środowiskowymi, tym samym, młode są narażone na kontakt z niebezpiecznymi patogenami, w tym bakteriami. Według naukowców białko obecne w mleku dziobaka chroni młode przed niebezpiecznymi drobnoustrojami chorobotwórczymi. Tę właściwość postanowiono wykorzystać w walce z antybiotykoopornością.

Odkrycie naukowców może przyczynić się do powstania wielu nowych antybiotyków, co jest szczególnie istotne w dzisiejszych czasach, w których obserwuje się niebezpieczne zjawisko antybiotykooporności. Światowa Organizacja Zdrowia (ang. WHO) szacuje, że corocznie rejestruje się 700 000 zgonów spowodowanych zakażeniami wywołanymi przez tzw. superbakterie. Prognozy wskazują, że liczba może wzrosnąć nawet do 10 mln do 2050 r. jeżeli nie zostaną podjęte odpowiednie interwencje z zakresu zdrowia publicznego. Wyniki omawianego badania wskazują, że białko zawarte w mleku dziobaka może stanowić istotną broń w walce z superbakteriami odpowiedzialnymi za rosnącą antybiotykooporność na świecie.

Podsumowując, wyniki badania po raz kolejny wskazują, że w naturze znajduje się wiele substancji czynnych o działaniu terapeutycznym, które mogą być odpowiedzią na wiele zagrożeń dla zdrowia publicznego w XXI w., w tym narastającego zjawiska antybiotykooporności.

Zachęcamy do obejrzenia materiału opracowanego przez zespół CSIRO:

https://www.csiro.au/en/News/News-releases/2018/Saving-lives-with-platypus-milk?featured=F29EDEB1728C4A92B579C7A5DC28BAD5



Źródła:



• Newman J., Sharp J.A., Enjapoori A.K. et al. Structural characterization of a novel monotreme-specific protein with antimicrobial activity from the milk of the platypus. Acta Crystallographica Section F Structural Biology Communications, 2018; 74 (1): 39.

• https://www.csiro.au/

• https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180315101728.htm

• http://www.bbc.com/news/newsbeat-43415998

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2018-03-27

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-03-27

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-03-27

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.