Kwashiorkor – afrykańska klątwa i białkowy mit Zachodu

2018-02-16

Tagi: kwashiorkor, odżywianie, niedożywienie, niedobór białka

Kwashiorkor jest chorobą wynikającą z niedożywienia i występuje najczęściej w częściach świata dotkniętych głodem. Za główną jej przyczynę uważa się niedobór białka. W społeczeństwach zachodnich przypadki zachorowania na kwashiorkor są niezwykle rzadkie. Mieszkańcy krajów dobrobytu nie zwiększą ryzyka zachorowania, rezygnując z białka pochodzenia zwierzęcego.

Wśród ludów Ghany krążyła kiedyś legenda o złym duchu, który zsyła klątwę na pierwsze dziecko w rodzinie, kiedy na świat przychodzi kolejne. Egzotyczne imię mitycznego ducha afrykańskich plemion – „kwashiorkor” – zadomowiło się w terminologii medycznej jako nazwa jednostki chorobowej, znanej po angielsku także jako „edematous malnutrition” (niedożywienie obrzękowe).

Kwashiorkor jest zaburzeniem związanym z nieprawidłowym odżywianiem i występuje najczęściej w rejonach świata dotkniętych głodem (przede wszystkim w państwach subsaharyjskiej Afryki). To kwashiorkor jest odpowiedzialny za osławione wzdęte brzuchy u wygłodzonych afrykańskich dzieci. Choroba objawia się również dotkliwym swędzeniem nóg, podatnością na infekcje, biegunką, utratą masy mięśniowej, wycieńczeniem, zmianami w kolorze skóry i włosów.



Tajemnica klątwy



W XX wieku lekarze rozwikłali zagadkę rzekomej klątwy, która miała spadać na starsze dzieci w afrykańskich rodzinach. Wyjaśnienie okazało się banalnie proste: kiedy na świat przychodzi kolejny noworodek, matka odstawia od piersi jego starsze rodzeństwo. Pozbawione mleka matki dzieci z dotkniętych biedą plemion przechodziły wówczas na dietę zbyt ubogą w składniki odżywcze, niezbędne na ich etapie rozwoju. Zawierała ona dużo skrobi, lecz zbyt mało białka.

Uważa się, że jeśli leczenie zostanie podjęte odpowiednio wcześnie, szansa na jego powodzenie jest duża. Kuracja polega na stopniowym zwiększaniu liczby kalorii w posiłkach, pierwotnie kładąc nacisk na stanowiące źródło energii węglowodany i tłuszcze. Na dalszym etapie wprowadza się pożywienie bogate w białka. Choroba nieleczona może skutkować nieodwracalnymi nieprawidłowościami w rozwoju dzieci. Bywa, że prowadzi do śpiączki i zaburzeń psychicznych.



Białkowy mit



Marta Zaraska w książce „Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka” poczyniła jednak ciekawą obserwację. Badania nad kwashiorkorem w ubiegłym stuleciu nie tylko spowodowały na świecie wzrost świadomości potrzeby zorganizowania pomocy krajom Trzeciego Świata, ale też przyczyniły się do utrwalenia kilku mitów na temat odżywiania w społeczeństwach zachodnich.

Zaraska pisze o tak zwanej „białkowej histerii”, która rozpętała się w XX wieku, począwszy od lat 50. Organizacje charytatywne masowo zaczęły wysyłać do Afryki odtłuszczone mleko oraz mączkę rybną, które miały uzupełnić u chorych niedobory protein. Dopiero z czasem odkryto, że skupianie się wyłącznie na zwiększaniu dziennych dawek białka u pacjentów nie jest właściwą metodą leczenia kwashiorkoru.

W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku naukowcy przyznali w końcu, że tak naprawdę kwashiorkor spowodowany jest raczej zbyt niskim spożyciem kalorii, a nie niedoborem białka. W takim przypadku organizm zużywa każdą ilość dostarczonego mu białka w celu uzyskania energii, zamiast wykorzystywać je do wytwarzania własnych rodzajów białek, takich jak insulina, kolagen czy przeciwciała – czytamy w publikacji Marty Zaraski.

Czy kwashiorkor grozi weganom na Zachodzie?



Nie. Rezygnacja ze spożywania białka zwierzęcego nie oznacza, że dieta wegańska musi skutkować niedoborem protein. Przekonanie, iż białka pochodzenia zwierzęcego są absolutnie niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania człowieka to mit, który do dziś trudno wyplenić w społeczeństwach Zachodu. Diety o dostatecznej liczbie kalorii powinny zawierać wystarczającą ilość białka. Oczywiście, można sobie wyobrazić wysokokaloryczną dietę praktycznie niezawierającą białka, opartą chociażby na wacie cukrowej. Jeśli jednak nasze posiłki są dobrze zbilansowane, to nie powinniśmy mieć żadnych problemów, nawet jeśli jesteśmy weganami – kontynuuje autorka.

Przypadki kwashiorkoru w krajach zachodnich obserwuje się niezmiernie rzadko. Objawy choroby mogą wystąpić u osób głodujących, uzależnionych od narkotyków lub cierpiących na AIDS. Niemniej, współczesne reklamy coraz powszechniej zachęcają nas do aktywności fizycznej, a następnie uzupełniania białek odżywkami i batonami proteinowymi. Prawda jest taka, że rezygnacja z ich spożycia nie wywoła u nas objawów kwashiorkoru, nawet jeśli intensywnie trenujemy na siłowni lub biegamy maratony.

Ile więc białka faktycznie potrzebujemy? Centra Kontroli i Prewencji Chorób (Centres for Disease Control and Prevention – CDC)* podają, że zalecane dzienne spożycie (recommended dietary allowance – RDA) białka wynosi 0,8 grama na kilogram masy ciała. Jest ono identyczne dla wszystkich dorosłych, zarówno kobiet, jak i mężczyzn, dla leniów kanapowych oraz fanów ćwiczeń gimnastycznych. Zalecane dzienne spożycie ustala się (podobnie jak w Wielkiej Brytanii) w taki sposób, aby ilość danej substancji odżywczej była wystarczająca dla ponad 97 procent ludzi – pisze autorka „Mięsoholików”.



*Dane przytaczane przez Martę Zaraskę dotyczą przede wszystkim Stanów Zjednoczonych



Źródło:

What Is Kwashiorkor?, Medically reviewed by Natalie Butler, RD, LD on July 24, 2017 – Written by The Healthline Editorial Team on August 15, 2012, https://www.healthline.com/health/kwashiorkor

M. Zaraska, Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka, przeł. S. Paruszewski, Warszawa 2017

O Autorze

Dziennikarka z kilkunastoletnim doświadczeniem. Publikowała m.in. w „Wysokich Obcasach”, „Dzienniku Gazecie Prawnej”, „Polityce”, „Przekroju”, „Exklusivie”, „Machinie”, Onecie.

Czytaj także

2018-02-16

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-02-16

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2018-02-16

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.