Błonnik pomoże na (prawie) wszystko!

2019-01-16

Tagi: dieta, błonnik, zdrowie, choroby przewlekłe, zgon

Płatki zbożowe, otręby, pieczywo razowe, kasza, soczewica, fasola, brokuły, ziemniaki, marchewki, orzechy… Oto jedynie wybrane produkty żywnościowe zawierające błonnik. Specjaliści ds. żywienia od lat podkreślają, że spożycie dużej ilości błonnika wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Wyniki nowego badania sugerują, że odpowiednio wysokie spożycie błonnika w diecie może uchronić nas przed wieloma poważnymi chorobami przewlekłymi i zmniejsza ryzyko zgonu. Ile wynosi zalecane dzienne spożycie błonnika w diecie? Przed jakimi chorobami uchroni nas dieta bogata w błonnik? Zapraszamy do lektury!

Czym jest błonnik? Zgodnie z oficjalną definicją Komisji Europejskiej błonnik, zwany również włóknem pokarmowym, to „węglowodany o stopniu polimeryzacji większym niż trzy, nieulegające trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim człowieka”. Wyróżnia się błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik nie ma wartości odżywczej. Spełnia jednak bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Błonnik prowadzi do zwiększenia objętości treści pokarmowej w jelitach wpływając na ich efektywniejszą pracę. Błonnik może wiązać nadmiar niektórych substancji, np. cholesterolu. Błonnik stymuluje również wzrost dobroczynnych bakterii jelitowych. Wyniki nowego badania jednoznacznie wskazują, że dieta bogata w błonnik może uchronić nas przed wieloma chorobami przewlekłymi i zmniejsza ryzyko zgonu. Dodatkowo, w badaniu wyznaczono optymalny dzienny poziom spożycia błonnika. Wyniki badania opublikowano w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”.

Naukowcy z University of Otago w Nowej Zelandii wykazali, że odpowiednio wysokie spożycie błonnika w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób przewlekłych, w tym m.in. choroby sercowo-naczyniowej (o 30%), udaru (o 22%), cukrzycy typu 2 (o 16%) oraz raka jelita grubego (o 16%). Ponadto, stwierdzono, że błonnik obniża nie tylko wskaźniki dotyczące zachorowalności, ale i również umieralności. Badacze dokonali analizy 185 badań obserwacyjnych (135 milionów osobo-lat) oraz 58 badań klinicznych (ponad 4500 osób) prowadzonych w przeciągu ostatnich 40 lat. Badanie przeprowadzono na zlecenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

„Wydaje się, że korzyści zdrowotne płynące ze spożycia błonnika w diecie są większe niż dotychczas sądziliśmy” – powiedział Jim Mann, jeden z autorów badania – „Wyniki wskazują, że w grupie osób spożywających duże ilości błonnika w diecie obserwowano spadek ryzyka wystąpienia choroby przewlekłej lub zgonu sięgający 15%-30% w porównaniu do osób z najniższym spożyciem błonnika”.

Badacze wskazują, że przeciętne spożycie błonnika na świecie wynosi ok. 20 g dziennie. Na podstawie wyników badań naukowcy wyznaczyli rekomendowany poziom spożycia błonnika w diecie, tj. co najmniej 25-29 g dziennie. Dodatkowo, stwierdzono, że wyższe ilości błonnika w diecie przynoszą korzyści zdrowotne. Jednocześnie naukowcy przestrzegają, że w przypadku niektórych osób, np. z niedoborem żelaza, wysokie spożycie błonnika może nasilać obecny problem zdrowotny.

Naukowcy podkreślają powszechność produktów żywnościowych zawierających błonnik. Zaznaczają również, ze już nieznaczne zwiększenie spożycia błonnika w diecie może przynieść wymierne korzyści zdrowotne.

Czy spożywacie odpowiednią ilość błonnika w diecie? Nie? Zachęcamy do drobnych modyfikacji dotychczasowych nawyków żywieniowych.



Źródła:



• https://edition.cnn.com/2019/01/10/health/high-fiber-diet-weight-loss-mortality-study-intl/index.html

O Autorze

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Czytaj także

2019-01-16

Kategorie:

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2019-01-16

Kategorie:

Tagi: poród, sześcioraczki, Thelma Chiaka, Woman's Hospital of Texas, Stany Zjednoczone

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

2019-01-16

Kategorie:

Tagi: sen, zaburzenia snu, jakość snu, ilość snu, higiena snu, The Global Pursuit of Better Sleep Health

Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Autor

Natalia Wagner jest absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek – zdrowie publiczne, 2010 r.) oraz Wydziału Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego (kierunek – filologia angielska w specjalności tłumaczenie specjalistyczne, 2014 r.).

Publikacje ekspertów

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!

Zapytaj

Porady

Około 4 miesięcy! Tyle wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce. Od lat niewiele się zmienia w tym względzie. Jesteśmy skazani na kolejki! Taki wniosek płynie z najnowszego raportu opracowanego przez Fundację Watch Health Care oraz firmę MAHTA. Miało być lepiej! Jest gorzej… W porównaniu do ubiegłego roku średni czas oczekiwania do specjalisty wzrósł o około pół miesiąca. Zapraszamy do lektury!
Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Według definicji są to zaburzenie nerwicowe, których objaw stanowi uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami. Efektem tego jest najczęściej unikanie przyczyn wywołujących reakcje lękowe. Co istotne, silna fobia może znacząco utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie. Według statystyk rozmaite fobie dotykają średnio co dziesiątej osoby na całym świecie i zaraz po depresji są jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Znacznie częściej dotykają one kobiet. Jak się okazuje, w kontekście społeczeństwa fobie są zjawiskiem nasilającym się.

Najnowsze opinie o lekarzach

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Jest bardzo wyrozumiały dla pacjentów. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest god...ny poleceniawięcejmniej
Zofia Wdzięczna pacjentka.

Mariusz Mazur

Chirurg naczyniowy


5/5
Lekarz chirurg Mariusz Mazur to dobry specjalista. Stawia trafne diagnozy. Z cierpliwością i wnikliwie wysłuchuje pacjenta. Każdemu chce pomóc. Fachowo wykonuje zabiegi chirurgiczne. Jest godny polecenia!
Zofia Wdzięczna pacjentka.


3/5
Wysłuchał mnie do końca, kilka razy dopytywał, a na końcu postawił diagnozę i zaproponował leczenie. Proponował terapię, ale nie byłem chętny aby ją podjąć- nie naciskał, czym zyskał moje zaufanie. Po le...kach odczułem wyraźną poprawę. W sumie godny polecenia psychiatra :-)więcejmniej
Krzysztof Fuks

Opinie o placówkach



5/5

Gabinety Stomatologiczne Lim-dent

Jestem bardzo zadowolony z opieki i leczenia. Moge zdecydowanie polecic.
Marcin Arciszewski



5/5

Prywatny Gabinet Stomatologiczny Stefania Lembryk

Pani Dr. wspaniały Człowiek. Zawsze uśmiechnięta, profesjonalna w tym co robi. Atmosfera w gabinecie przyjemna bardzo, zapomina się o bólu. Bardzo polecam
Alicja Koszelnik



5/5

SaskaMed

Bardzo przyjemne miejsce z ciepłą atmosferą.
Ewa
Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.